Wie helpen pensioenfondsen aan lokale impact deals?

Professor Nyenrode University

Steeds meer pensioenfondsen willen met investeringen de wereld verbeteren. Daarbij zien we een toenemende behoefte om lokale impact te maken. Hoe kunnen ze dat doen?

Artikel Prof. dr. Willem Schramade, Nyenrode Business Universiteit

Steeds meer pensioenfondsen willen met investeringen de wereld verbeteren. Daarbij zien we een toenemende behoefte om lokale impact te maken. Hoe kunnen ze dat doen?

Pensioenfondsen hebben grofweg twee manieren om de wereld te verbeteren, schreef ik in  mijn vorige blog: kapitaal verschuiven van negatieve naar positieve externaliteiten; en bestaande activa verbeteren. Maar die twee richtingen zijn op allerlei manieren in te vullen. Pensioenfondsen geven dus aan dat ze zich meer willen richten op lokale impact. Zo kondigde ABP niet alleen aan om €30 miljard in impact te willen investeren, maar ook dat €10 miljard daarvan in Nederland gaat plaatsvinden.

Lokale impact met private assets

Lokale impact maken betekent meestal een investering in private assets. Dat is weg van de comfortzone van passief beleggen in publieke markten; naar de wereld van private deals, met weinig liquiditeit, langere looptijden, andere netwerken, etc. Daar komen andere soorten kennis en ervaring bij kijken. En wie zijn de partijen die de impact deals kunnen realiseren? Er ontstaat in Nederland een ecosysteem van impactinvesteerders, die een grote behoefte hebben aan kapitaal. Maar de relaties met de pensioensector zijn nog niet sterk. Veel mensen in de pensioensector zijn er nauwelijks mee bekend, dus laten we een kort rondje maken.

Lees verder >>


Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Ortec Finance
Marktconform
Medior
Rotterdam, Amsterdam
Mercer
Marktconform
Senior
Amstelveen
PMT pensioenfonds Metaal & Techniek
5.500 - 7.500
Medior
Den Haag