“Je begrijpt pas tot in detail hoe iets werkt als je er een model voor hebt gebouwd.”

Principal Consultant Triple A – Risk Finance

Kerim Kes, Principal Consultant Triple A – Risk Finance “Je begrijpt pas tot in detail hoe iets werkt als je er een model voor hebt gebouwd. Of het nu gaat om Solvency II, pensioenprojecties of een pricingtool voor levensverzekeringen, modelleren dwingt je om uit te vogelen hoe het precies zit."

In gesprek met Kerim Kes, Principal Consultant Triple A – Risk Finance

“Je begrijpt pas tot in detail hoe iets werkt als je er een model voor hebt gebouwd. Of het nu gaat om Solvency II, pensioenprojecties of een pricingtool voor levensverzekeringen, modelleren dwingt je om uit te vogelen hoe het precies zit. Daarom vind ik het werken binnen Actuarial Technology zo boeiend. Het scherpt je actuariële kennis aan en door de nieuwste technologieën toe te passen help je mede het vakgebied te professionaliseren.”

Aan het woord is Kerim Kes die al vanaf zijn 18e werkzaam is binnen Triple A – Risk Finance. “Mijn voorliefde voor exacte vakken op de middelbare school, leiden de keus in om Actuariële Wetenschappen te gaan studeren. Voor een Volendammer niet direct een opmerkelijke keuze. “Binnen een straal van 100 meter rondom mijn ouderlijk huis woonden 6 actuarissen waaronder mijn buurman. Hij bracht mij in contact met Triple A, waar ik als werkstudent aan de slag kon binnen de business line Pensions.”

Uniforme rekenmethodiek (URM)

 Kan het niet slimmer, sneller of beter is een hier veel gestelde vraag. En die vraag werd prominent gesteld op het moment dat het verplicht werd om deelnemers inzicht te geven in de koopkracht en risico’s die samenhangen met hun pensioenopbouw. DNB leverde daarbij 2.000 scenario’s aan die voor iedere individuele situatie moesten worden meegenomen in de berekeningen. Een paar van mijn collega’s zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben een applicatie ontwikkeld die verzekeraars en pensioenfondsen in staat stelt om hun klanten op een efficiënte en compliant manier te informeren. Die applicatie wordt nu ten behoeve van 7 miljoen Nederlanders gebruikt en heeft de basis gelegd voor de business line Actuarial Technology.”

Actuarial tooling

 In de praktijk zie je dat het lastig communiceren is tussen Actuariële en IT professionals. Daardoor lopen projecten stroef of leveren niet de gewenste resultaten op. Vanuit Actuarial Technology leveren we kant en klare oplossingen op. Soms door zelf applicaties te ontwikkelen voor marktbrede vraagstukken zoals de URM, maar vaak ook door samen met organisaties te werken aan bijvoorbeeld de verbetering van een rapportagestraat. Dat brengt mij op de meest uiteenlopende plekken. Een leuk project waar ik nu aan werk is bijvoorbeeld de ontwikkeling van een rekenkern voor een pensioenuitvoerder. Hiermee krijgen ze een tool in handen die alle berekeningen vanuit de pensioentransitie ondersteunt en waarmee ook werkgevers allerlei berekeningen kunnen aanvragen. Erg leuk om in deze case de sparringpartner van de organisatie te zijn en zoals gezegd geen betere manier om alle ins en outs van de Wtp te leren doorgronden.

Vind ook jij het leuk om vanuit een actuariële invalshoek bezig te zijn met modelleren, neem dan contact met ons op. 

Lees meer over de rol van Actuarial Technology Consultant.