De Kunst van Balanceren: Risicohouding in de Wtp

Nieuws
16-04-2025
Rogier Potter van Loon
Centraal in de Wet toekomst pensioenen (Wtp) staat de risicohouding, een concept dat meer dan driehonderd keer opduikt in de wetteksten. In dit artikel belichten we de theoretische achtergrond, maar vooral ook de praktische hobbels die men tegenkomt bij het toepassen van de wetgeving omtrent risicohouding.

Centraal in de Wet toekomst pensioenen (Wtp) staat de risicohouding, een concept dat meer dan driehonderd keer opduikt in de wetteksten. Deze prominente aanwezigheid onderstreept de noodzaak van een beleggingsbeleid dat nauw aansluit bij de risicovoorkeuren van deelnemers. Het doel? Zorgen dat de risico’s die deelnemers nemen, passen bij hun wensen en mogelij kheden. Hoewel de theoretische basis van deze benadering duidelij k is, ondervinden veel betrokken partij en praktische uitdagingen bij de implementatie. In dit artikel belichten we de theoretische achtergrond, maar vooral ook de praktische hobbels die men tegenkomt bij het toepassen van de wetgeving omtrent risicohouding. 

RISICOHOUDING: VIER FASES 

Alle pensioenuitvoerders moeten elke vijf jaar per leeftijdscohort de risicohouding vaststellen. De wet benoemt bij dit proces vier fases, die we in dit artikel een voor een langs zullen gaan: 
1. Risicopreferentieonderzoek uitvoeren 
2. (Maatstaven van de) risicohouding vaststellen 
3. Vertaling van de risicohouding in beleggingsbeleid en/of toedelingsregels 
4. Toetsing van het beleggingsbeleid aan de risicohouding 

De AFM, die toezicht houdt op fase 1, heeft een uitgebreide leidraad en een lijst met aanbevolen do’s en don’ts gepubliceerd, gebaseerd op uitgevoerde onderzoeken.1 DNB verzorgt het toezicht op fases 2 tot en met 4 en heeft enige guidance hierover gegeven2 , maar er is bij veel partijen nog onzekerheid, met name over hoe precies de risicohouding mag of moet worden vastgesteld (fase 2). Dit is vooral relevant voor pensioenfondsen die gaan invaren, aangezien de risicohouding een van de drie essentiële elementen van het implementatieplan vormt dat ter goedkeuring aan DNB moet worden voorgelegd.

[....]

Lees verder op: Netspar

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Top vacature
De Nederlandsche Bank
3.500 - 5.700
Medior
Amsterdam
Volg de ontwikkelingen in de financiële sector op de voet als analist financiële sector analist bij DNB.
Top vacature
Pensioenfonds Rail & OV
Max. 8.058
Medior, Senior
Utrecht
Als je het leuk vindt om diepgaande analyses te maken, beleggingsportefeuilles te optimaliseren en je het een uitdaging vindt om je mening duidelijk te verwoorden en niet terug te deinzen...
Top vacature
Pensioenfonds UWV
110.000 - 130.000
Senior
Amsterdam
Manager Vermogensbeheer bij Pensioenfonds UWV is een strategische rol waarbij je verantwoordelijk bent voor het beleggingsbeleid, monitoring en rapportage, en samenwerking met externe partijen. Vereist ervaring en expertise in vermogensbeheer.
Top vacature
Ennatuurlijk
4.575 - 6.710
Medior
Eindhoven
Wil jij als Investment Analist samen met ons helpen Nederland te verduurzamen? Krijg jij er energie van om voor projectenontwikkelingen een business case te maken om daarmee tot een succesvol...